Metal Teknolojisi

Metal Teknolojileri Hakkında...

02.06.2020 399

Metal ve alaşımların sıcak ve soğuk olarak biçimlendirilip şekillendirildiği ve aynı zamanda, çeşitli metallerin ısıl işlemler ile bunların değişik türdekilerinin birbirine kaynak,perçin,cıvata ile birleştirilmelerinin yanında,çelik konstrüksiyon ve metal süsleme işlerinin yapıldığı meslek dallarından biride Metal Teknolojileri Alanıdır.

Metal Teknolojileri Alanı öğrencileri,atölye çalışmalarında çeşitli metalleri sıcak ve soğuk olarak şekillendirirler.Metallerin ısıl işlemlerini elektrik ve oksi-gaz kaynaklarını,çeşitli sac işlerini,çelik konstrüksiyon,metallerin süslenmesini,doğrama(Alüminyum) vb. işleri,sıcak ve soğuk kalıpla pres işlerini yapma konusunda bilgi ve beceri kazanırlar.

Bu mesleği öğrenenler her türlü fabrikalarda kolayca iş bulabildiği gibi az sermaye ile kendi işlerini kurup geliştirebilirler.

İSTİHDAM ALANLARI

Metal Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Makine metal sektöründeki fabrikalarda,

2. Metal işleri atölyelerinde,

3. Isıl işlem atölyelerinde,

4. Dövme atölyelerinde,

5. Alüminyum doğrama imal ve montajı yapan atölyelerde vb. yerlerde çalışabilirler.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1.KAYNAKÇILIK

Tanımı: Kaynakçının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Metal Teknolojisi alanında kaynakçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. ISIL İŞLEM

Tanımı: Isıl işlemcinin sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Metal Teknolojisi alanında ısıl işlemcilik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3.ÇELİK KONSTRÜKSİYON

Tanımı: Çelik konstrüksiyoncusunun sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Metal Teknolojisi alanında çelik yapılandırmacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

4. METAL DOĞRAMA

Tanımı: Metal doğramacısının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Metal Teknolojisi alanında metal doğramacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.