Elektrik Elektronik Teknolojileri Bölümü

Elektrik Elektronik Teknolojileri Bölümü

Elektrik Elektronik Teknolojileri Bölümü

08.12.2012 3047

Çağımız; atom, elektronik ve uzay çağıdır. Bu yüzyıl içinde teknolojik gelişmeler tamamen elektroniğe bağlı kalmaktadır.Günlük hayatımızda hemen her yerde ve diğer bilim dalları içinde daima elektroniğe rastlanmaktadır.Memleketimizde elektroniğe karşı ilgi gittikçe artmaktadır.

Çünkü elektronik;başta eğitim ve öğretim olmak üzere radyo,televizyon,radar,haberleşme,endüstri,tıp,optik metalürji,müzik setleri,hesap makineleri,bilgisayarlar,otomasyon,otomatik kumanda gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

 

Endüstri Meslek ve Teknik Liselerin Elektrik- Elektronik Teknolojileri alanları bu elemanları;gerek teorik gerekse pratik yönden yetiştirmek için kurulmuştur.Bu alanı seçecek öğrencilerin iyi derecede fizik,kimya ve matematik bilgisine sahip olması gerekir.

 

Mezun olan öğrenciler endüstride,özel ve resmi kuruluşlarda,küçük ve büyük iş alanlarında elektronikle ilgili alanlarda çalışabilirler.

 

Elektrik- Elektronik Teknolojileri alanında;elektriği üretme,dağıtma ve onu en iyi şekilde emniyetle kullanmak için gerekli olan bilgi ve beceriler kazandırılır.

 

Bu alanı seçecek öğrencilerin iyi derecede matematik,fizik ve kimya bilmesi gerekir.Meslek derslerinin yanında elektrik tesisatçılığı,bobinaj,elektrik ve elektronik kumanda devreleri ile ilgili

uygulamalar yaptırılır.

 

Bu alanın birinci sınıfında başarılı olan öğrenciler,ikinci yıl elektrik - elektronik,bilişim teknik lisesine geçebilirler.Elektrik- Elektronik Teknolojileri alanından mezun olanlara Endüstri Meslek Lisesi diplomasından başka,üçüncü sınıf yetkili elektrikçi belgesi de verilmektedir.

 

Bu alanı bitirenler,kamu ve özel sektör kuruluşlarının elektrikle ilgili kısımlarında çalışabilirler.İsterlerse kendilerine ait iş yeri açabilirler.

 

 

İSTİHDAM ALANLARI 

 

 

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

 

1. Elektrik makineleri bobin sarım atölyelerinde ,

 

2. Büro makineleri teknik servislerinde,

 

3. Elektrik tesisatçılarında,

 

4. Elektrik pano kurulum atölyelerinde,

 

5. Asansör ve yürüyen merdiven teknik servislerinde,

 

6. Elektrikli ev aletleri teknik servislerinde,

 

7. Güvenlik sistemleri teknik servislerinde,

 

8. Haberleşme ve iletişim cihazları teknik servislerinde,

 

9. Televizyon ve radyo tamir atölyelerinde,

 

10. Seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisinde,

 

11. Endüstriyel fabrika ve atölyelerde,

 

12. Yüksek gerilim proje taahhüt firmalarında,

 

13. Elektrik tesisatı proje taahhüt firmalarında vb. yerlerde çalışabilirler.

 

 

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

 

 1. ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ

 

Tanımı :  Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

Amacı : Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

 

2. ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ TEKNİK SERVİSİ

 

Tanımı: Elektrikli ev aletleri teknik servis elemanının sahip olması gereken, ev ve iş yerlerinde; soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik ve kişisel bakım cihazlarının bakım, onarım ve montajını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

Amacı: Soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik ve kişisel bakım cihazlarının bakım, onarım ve montajına yapma yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek.

 

 

 

 


25-02-202025-02-202025-02-202025-02-202025-02-202025-02-202025-02-202025-02-202025-02-202025-02-202025-02-202025-02-202025-02-202025-02-2020